arch linux
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Aşağa gitmek
ata
ata
Admin
Mesaj Sayısı : 20
Kayıt tarihi : 30/04/17
Yaş : 59
https://basarmert.blogspot.com.tr/

Xfce Masaüstü Ortamının Bileşenleri Empty Xfce Masaüstü Ortamının Bileşenleri

Paz Nis. 30, 2017 6:28 pm
XFCE MASAÜSTÜ ORTAMININ BİLEŞENLERİ

Xfce Masaüstü Ortamı bir takım bileşenlerden oluşur. Bu bileşenlerden bazılarını iş başında görebilirken bazılarını da dolaylı olarak algılayabiliriz. Bileşenler şunlardır:

1)Panel (xfce4-panel)

Panel masaüstümüzün üst kenarında veya alt kenarında gördüğümüz dar kısımdır. Üzerine pencere seçici, çalışma alanı seçici, sistem tepsisi ve uygulama kısayolları gibi pek çok uygulamacık barındırır. Normal olarak Xfce ekran üst kenarında belirgin bir panel ve Xfce’nin yeni sürümlerinde ekran alt kenarında rıhtım (dock) görünümü verilmiş ve üzerinde çeşitli uygulamaların kısayollarını barındıran iki panelle gelir. Ama panelleri dilediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Panellerin sayısını artırıp eksiltebileceğiniz gibi rengini şefffalığını genişliğini, üstünde bulunacak uygulamaları seçebilirsiniz.
Panellerin ayarları Menü>Ayarlar>Panel kısa yolundan yapılabilir. Ayrıca herhangi bir panele sağ tıklayıp “Panel” seçeneğine tıklayarak da bu menüye ulaşabilirsiniz.Bu kısayola tıkladığınız zaman karşınıza gelecek pencerenin en üstündeki Panel 1 yazılı uzun çubuktan ayar yapmak istediniz paneli seçebilirsiniz. Hatta buradaki + ve – düğmeleri ile sisteminize yeni panel ekleyebilir veya mevcut panellerden birini veya birkaçını silebilirsiniz.


Hemen alttaki “Görüntüle” sekmesine tıkladığınızda karşınıza seçtiğiniz panelin ekran üzerindeki yerini, boyutunu, yatay veya dikey duruşunu ayarlamanıza olanak veren seçenekler gelir. Örneği satır boyutunu 32 yerine 48 yaptığımda daha geniş bir panele sahip olurum. Panelin yerini değiştirmek istersem “Paneli Kilitle” kutucuğundaki işareti kaldırarak panelin en solundan tutup paneli dilediğim yere taşıyabilirim. Bu kutucuğa tekrar işaret koyduğumda panelim en son bıraktığım noktaya sabitlenecektir. Unity ve Gnome3 masaüstlerinde olduğu gibi yan tarafta bir başlatıcı oluşturmak istersem “Mod” seçeneğini “Dikey” olarak ayarlamak ve daha sonra da buraya dilediğim uygulamaların başlatıcılarını eklemem yeterli olacaktır.

“Görünüm” sekmesine tıkladığımda”Biçim” bölümünden panelin rengini seçebilirim. Burada karşıma üç seçenek gelir: “Hiçbiri(Sistem Stilini Kullan)”, “Tek renk” ve “Arkaplan Resmi” yani ilk seçenek seçili olan GTK stilimin rengini alırken ikinci seçenekte dilediğim bir rengi seçebilir, 3. seçenekte de dilediği bir resmi panel arka plan remi olarak kullanabilirim. Saydamlık kısmındaki ayar çubuklarını kaydırarak panelimin saydam bir görünüşe sahip olmasını sağlayabilirim.

Öğeler sekmesini tıkladığımda ise seçtiğim bir panele + işareti ile uygulama başlatıcısı veya uygulamacık ekleyebilirim. – tuşu ile mevcut uygulamacık ve başlatıcıları silebilirim. Kalem veya bendeki görünüşü ile içinde çizgiler olan kareye tıkladığımda ise seçili öğenin özelliklerini düzenleyebilirim. Paneldeki herhangi bir uygulama başlatıcısının veya uygulamacığın yerini değiştirmek için üzerine sağ tıklayıp “Taşı” seçeneğini seçmek ve istediğim yere sürükleyip bırakmak yeterli.


2)Masaüstü Yöneticisi

Masaüstünün duvarkağıdını, uygulamalar menüsünü, pencere listesini ve masaüstünde görüncecek olan şimgeleri yönetir. Menü>Ayarlar>Masaüstü kısa yolundan veya masaüstüne sağ tıklayınca açılan menüden “Masaüstü Ayarları” kısayolundan erişilebilir.
“Arkaplan” sekmesinden duvarkağıdımızı seçebiliriz. “Arkaplanı Değiştir” kutucuğunu işaretleyerek hemen yanındaki zaman ayarını da dilediğimiz gibi ayarlayarak slayt-gösterisi şeklinde değişen bir duvarkağıdına sahip olabiliriz.

“Menüler” sekmesinden sağ tık menüsüne uygulamalar menüsü ekleyebilirsiniz.”Pencere Menüsü” seçeneklerinden farenin orta tuşuna tıklayınca pencere listesi çıkmasını sağlayabiliriz.

“Simgeler” menüsünden masaüstünde gözükmesini istediğimiz simgeleri ve bunların boyut ve görünüm özelliklerini ayarlayabiliriz.



3)Pencere Yöneticisi(Xfwm4)

Pencerelerin ekran üzerinde konumlandırılmasını sağlar. Ayrıca pencerelerin kenarlık, açma-kapama-genişletme-daraltma düğmelerini yönetir. Sanal masaüstü olarak da bildiğimiz çalışma alanlarını yönetir.
Menü>Ayarlar>Pencere Yöneticisi kısayolundan ulaşacağımız ayar penceresindeki “Stil” sekmesinden pencere pencere kenarlıklarımızı seçebiliriz. Xfce bu konuda bazı seçeneklerle gelse de ön tanımlı olarak gelen pencere kenarlıklarını pek beğendiğimi söylemem. Bunun için http://xfce-look.org adresine girip “Themes” bölümünden dilediniz temayı indirip ~./local/share/themes/ dizini altına atarak kullanıma sokabilirsiniz. Eğer ön tanımlı olarak themes diye bir dizininiz yoksa ~./local/share/ dizini altına böyle bir dizin yaratabilirsiniz. Yeni tema ve simge seti kurma konusuna geldiğimizde bunları daha ayrıntılı olarak anlatacağım. “Klavye” sekmesinden pencere yöneticimiz ile ilgili klavye kısayollarını düzenleyebiliriz. “Odak” sekmesinden hangi pencerenin üstte olacağını seçebiliriz. Örneğin “Odak Fareyi Takip Etsin” seçeneğini tıkladığımızda fare imlecinin üstüne geldiği pencere otomatik olarak en üste çıkacaktır.”Gelişmiş” sekmesinden de pencerelerin, simgelerin ekran sınırlarına ne kadar yaklaşabileceğini ve çift tıklama ile yapılacak etkinlikleri ayarlayabiliriz.

Menü>Ayarlar>Pencere Yöneticisi İnce Ayarları kısyolundan ulaşacağımız ayar penceresinde de daha ayrıntılı ayarlara ulabiliriz. “Birleştirici” sekmesindeki kaydırma çubuklarını kaydırarak ekran görüntümüzde gördüğünüz biçimde şeffaf kenarlıklı modern bir görünüme ulaşabilirsiniz.


4)Oturum Yöneticisi

Oturum açmayı ve güç seçeneklerini yönetir. Çoklu oturum açma olanağı sağlar.
Menü>Ayarlar>Oturum ve Başlangıç kısayolundan ulaşabileceğimiz ayar penceresinden otorum açma ve kapama ayarlarımızı, oturum açma ekranımızın temasını, sistemimiz ilk açıldığında açlışmasını istediğimiz uygulamaları ve daha ayrıntılı ayarları yapabiliriz.

5)Ayar Yöneticisi

Tüm pencere yöneticisi, masaüstü, donanım ve sistem ayarlarına ulaşabileceğiniz bir penceredir. Az önce bahsettiğimiz tüm ayarlara bu pencereden de ulaşılabilir. Menü>Ayarlar>Ayar Yöneticisi kısayolundan erişebilirsiniz.
Diğer ayarlara aşina olsak da ben biraz “Donanım” kategorisi altındaki ayarlardan bahsetmek istiyorum. “Fare ve Dokunmatik Yüzey” seçeneğinden farenizin ve dokunmatik yüzeyinizin (touchpad) hassasiyetini ayarlayabilirsiniz. Benim gibi dokunmatik yüzey kullanma özürlü olanlar bunu kapatarak rahat rahat dizüstü kullanabilir:) “Görüntüle” seçeneğinden ekran çözünürlüğünüzü, tazeleme oranınızı ve ekran yöneliminizi ayarlayabilirsiniz. Güç yöneticisinden sisteminizin pilde, şebeke beslemesinde kaç dakika sonra ekranın kapanacağı, kaç dakika sonra bilgisayarın uyku durumuna geçceği gibi pek çok ayarı yapabilirsiniz. “Kaldırılabilir Sürücüler” seçeneğinden sisteminize bağlayacağınız USB Bellek ve CD/DVD, PDA, fotoğraf makinası gibi çıkarılabilir cihazların otomatik olarak mı açılacağını, otomatik olarak açılacaksa hangi programla açılacağını belirleyebilirsiniz. “Klavye” sekmesinden klavyeniz ile ilgili çeşitli ayarları yapabilirsiniz. Örneğin sayısal klavyenin sistemin ilk açıldığında etkin olup olmayacağınız buradan ayarlayabilirsiniz. Uygulama kısayolları ve Sistem olaylarıyla ilgili klavye kısayollarını buradan düzenleyebilir ve yeni kısayollar atayabilirsiniz. Klavye düzeninizi değiştirebilirsiniz.

6)Dosya Yöneticisi Thunar

Dosyalar ile ilgili işlemleri grafik arayüzünü kullanarak yapmanızı sağlayan bileşendir. Thunar hızlı ve yetenekli bir dosya yöneticisidir. Bir kaç küçük eksik dışında daha hantal dosya yöneticilerinin yaptığı herşeyi yapabilir.
Klasörleri yönetici olarak açma, klasör ve dosyalara ek amblemler atama, dosya ve dizinlerin izinlerini değiştirme gibi işlevleri vardır. Kullanıcılara Simge görünümü, Detaylı Liste görünümü ve Aralıksız Liste görünümü seçeneklerini sunar.Yan pencere gözüne dilediğiniz klasörlerin kısayollarını ekleyebilirsiniz. Düzenle>Özelleştirilmiş Eylemleri Yapılandır seçeneğinden sağ tuş menüsüne yeni görevler ekleyebilirsiniz.


7)Uygulamalar

Ayrıca Xfce masaüstü ortamı size irili ufaklı pek çok uygulama da sunar. bunlardan bazıları:Xfce-terminal, Leafpad, Orage, Xfburn.

XFCE MASAÜSTÜNÜ GÜZELLEŞTİRMEK

Xfce hızlı, yetenekli, esnek ve özelleştirilebilme olanakları çok fazla olan bir masaüstü olsa da tema desteği az olan bir masaüstü ortamıdır. Buna rağmen masaüstünüzü güzelleştirebilmek için yapabileceğiniz çok şey var.

Öncelikle http://xfce-look.org adresine bir göz atarak bir tema beğenebilirsiniz.
Beğendiğiniz temayı indirin. İndirdiğiniz dosya kullandığınız dağıtımına özel bir paket veya paket deposu (örneğin ppa) olarak verilmişse kurup doğrudan “Görünüm” ve “Pencere Yöneticisi” ayarlarından yeni kurduğunuz temayı kullanıma sokabilirsiniz. Yok eğer tema paketi sıkıştırılmış bir tar.gz dosyası veya .zip dosyası olarak verilmişse işiniz bir adım daha uzuyor. İndirdiğiniz dosyayı açıp ~./local/share/themes/ dizini altı

komutu ile yeniden başlatılabilir.


Kod:
xfwm4 --replace


Görünüm

"Simge tipi" açılır penceresi, masaüstü simgelerinin davranışlarını belirlemenize olanak tanır. "Hiçbiri", masaüstü simgelerini tümüyle devredışı bırakmak için; "Küçültülmüş" uygulama simgeleri, simge durumuna küçültülmüş veya gizlenmiş pencerelerin simgelerini gostermek için; ve "Dosya/başlatıcı" simgeleri, $XDG_DESKTOP_DIR klasörünüzün içeriğini masaüstü klasöründe göstermek için şeklinde olmak üzere üç seçenek vardır.

Masaüstü simgeleri etkinse, "Simge boyutu" seçeneği ile, simgenin boyutunu(pixel cinsinden) ayarlayabilir, ve yazıtipi boyutu "Özel yazıtipi boyutu kullan" seçeneği ile simge metninin boyutunu göstermede kullanılır. Eğer bu son seçeneği seçili hale getirmezseniz, öntanımlılar kullanılacaktır.


Varsayılan Simgeler
xfdesktop simgeleri oluşturmaya ayarlandığında, işaret kutusu, masaüstündeki özel simgeleri görünür veya gizli hale getirmenize olanak tanır. Bu simgelere çift tıklamak, belirli bir dosya yolunun içeriğini gösteren bir Thunar penceresi açacaktır.

Ev, sizin ev klasörünüzdür, yani $HOME anlamına gelmektedir. Dosyasistemi / olarak da bilinir ve dosya sisteminizin kökü anlamına gelir. Çöp çöp klasörü anlamına gelir, Çıkarılabilir aygıtlar floppy sürücüker, USB sürücüler ve anahtarlar, harici sabit disk sürücüleri, optik diskler, ...vb temsil eder.


burada simge tipi hiçbiri yaparsak dosya konumunda masa üzerimize eklediklerimiz ana ekranda görünmez buda bize temiz bir masa üstü sağlar


sağlıcakla kalın
Sayfa başına dön
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz